Robotica Industrie

Robotica is de tak van de mechatronica die zich bezighoudt met theoretische implicaties en praktische toepassingen van robots in de ruimste zin van het woord.

Robotica is een wetenschap die vooral gericht is op systeemintegratie. Een goed ontworpen robot zal zijn waarnemingen (die verkregen zijn met behulp van sensoren) op een goede manier kunnen vertalen naar handelingen die zijn actuatoren zullen uitvoeren. Dit moet dan zó gebeuren dat de robot de vooraf gestelde taken kan vervullen. De verschillende stappen die met deze operaties gepaard gaan, hebben een waaier van onderzoeksdomeinen voortgebracht die elk één van de problemen behandelt die overwonnen moeten worden bij de constructie van een robot.

In de industrie worden veel robots gebruikt om goedkoper en gemakkelijker te produceren. In de auto-industrie bijvoorbeeld worden ze gebruikt aan volledig geautomatiseerde productielijnen. Ook worden ze gebruikt om taken uit te voeren die voor mensen te saai zouden zijn, zoals het inpakken van de afgewerkte producten (bijvoorbeeld drankkartons).

In de elektronica kunnen robots veel goedkoper, sneller en nauwkeuriger printplaten maken die in allerlei toepassingen (computers, radio’s) nodig zijn. Als alle contactpunten van de chips, led’s etc. met de hand gesoldeerd moesten worden, zou dit bijna onbetaalbaar worden en zou de kans op fouten veel groter zijn.

In de robotica worden dan ook veel sensoren toegepast van Pi-Tronic zodat ze hun taak goed kunnen uitvoeren. Meestal zijn het kracht, moment of zeer nauwkeurige positie sensoren. Bij de positiesensoren is het van belang dat de sensor niet kunnen worden beïnvloed door de oppervlakte van het product en de verschillen in deze producten zoals kleur en glans.

Toepassingen voor robotica:

  • Zeer nauwkeurige positiebepalingen
  • Robotnavigatie (SpaceMouse module)
  • Tool center point metingen